.
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Értettem!
Termékek Menü
0
Kategóriák

Minden biokozmetikum natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum biokozmetikum

Minden biokozmetikum natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum biokozmetikum

Mi a natúr és biokozmetikumok között a különbség?  Leegyszerűsítve, minden biokozmetikum natúrkozmetikum, de nem minden natúrkozmetikum biokozmetikum.     

Bizonyára sokan emléznek biológiából a "minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár" esetére. Nos, a példa teljesen jól átültethető a bio és natúrkozmetikumok közötti különbség szemléltetésére.  Az alábbiakban részletezzük, hogy mitől bio a bio.

Natúrkozmetikum

  •  szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat tartalmazhat
  •  nem tesznek szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményekbe;
  • az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket tartalmazhatnak: például benzoesavakat és ezek sóit, ethilésztert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.

• NEM natúrkozmetikum az a termék amely természetes összetevők mellett a fentebb felsorolt tiltott anyagok bármelyikét tartalmazza. Sok gyártó úgy akarja megkerülni a Nemzetközi Szabványokat (BDIH, Ecocert, NaTrue) s az azzal járó rendszeres ellenőrzést, hogy saját maga által felállított szabályok szerint, szabványszerű jelöléssel téveszti meg a vásárlót – ezt elkerülendő ne tévesszen meg bennünket a "100% "-ig természetes, natúr…Mindig nézzük meg a összetevők listáját. (INCI) Soha ne termékcsaládot vizsgáljunk, hanem a termékeket külön-külön, mert előfordulhat, míg egy termékcsaládon belül a kézkrém nagyon jó minősítést kap, a sampon már nem felel meg az előírásoknak.

Biokozmetikumok:

  • A legmagasabb tisztasági fokozat a natúrkozmetikumok között. A bio- vagy biodinamikus termesztésből származó alapanyagoknak köszönhetően a hatóanyagok többszörösét képesek a bőrbe építeni, mindezt vegyszerek, tartósítószerek nélkül.
  • Az összetevők legalább 95%-a ökológiai eredetű kell, hogy legyen, melyet tanúsítvánnyal igazolnak. Hazánkban a Biokontroll Hungária Nonporfit Kft (HU-ÖKO-01) végzi a minősítéséket. Az ökológiai eredetű komponensek jelölhetőségének minimumfeltétele, hogy az összes alkotó 70%-a ökológiai, de ilyen esetben azt külön fel is kell tüntetni, s a termék ekkor például nem „bio aloe arckrém", hanem csak „aloe arckrém" (71% ökológiai alkotóval).
  • Természetesen a biokozmetikumok sem tartalmazhatnak a natúrkozmetikumoknál felsorolt tiltott anyagokból egyet sem.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír